Έκθεση - Αποχαιρετισμός
(ποτέ δεν θα είναι ίδια)
 


«ΕΚΘΕΣΗ – ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
»
(ποτέ δεν θα είναι ίδια)


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο: Βασίλης Κανελλόπουλος

Σκηνοθεσία: Βασίλης Κανελλόπουλος
Σκηνικά: Οδυσσέας Καψάλως
Κοστούμια: Άντζι Καρατζά
Βοηθός Σκηνοθέτη : Τζίνα Αποστολοπούλου

Συμμετέχουν: Ελένη Μακρή, Τζίνα Αποστολοπούλου, Κώστας Γεραντώνης, Κωνσταντίνα Μάρα, Μαρίνα Νατιώτη (ηθοποιοί), Εύα Μπόγρη, Δημήτρης Χαλάτσης, Ελένα Ακύλλα, Μάγδα Ταμάμ (εικαστικοί), Νίκος Μουστάκας, Δημήτρης Κοροτζής (μουσικοί), Ντίνα Μπατζιά, Λεωνίδας Δημακόπουλος, Σπύρος Τσακίρης (φωτογράφοι).

Σήμερα το δημόσιο αγαθό υποχωρεί κατά κράτος μπροστά στην λεγόμενη ιδιωτική πρωτοβουλία. Ακόμα και ο δημόσιος χώρος έχει καταλήξει να είναι πεδίο άσκησης βίας του κράτους (εξακρίβωση, διάλυση συγκεντρώσεων, ΜΑΤ, δακρυγόνα, ψυχολογική βία). Οι πολίτες, μόνοι, δυσκολεύονται και συχνά αδυνατούν να εναλλάξουν τις αιματηρές νησίδες τους με επαφή, συνομιλία, συνεύρεση. Το κράτος μάς οδηγεί σε χώρους συγκέντρωσης ιδιωτικούς. Αλλά κι εκεί η επαφή είναι απαγορευμένη ή περιέχει κινδύνους.

Οτιδήποτε κρατάει, πρωτίστως, γόνιμο τον δημόσιο λόγο, τη δημόσια πράξη, τον δημόσιο χώρο, είναι αυτονόητα πολιτικό.

Βλέποντας την Αγορά της Κυψέλης σαν ένα «καράβι» που από τις γρήγορες επιχωματώσεις και κατασκευές ξέμεινε στο πρώην «λιμάνι» της Κυψέλης, με τις μπουκαπόρτες του ανοιχτές, να χάσκουν περιμένοντας ανθρώπους, φορτηγά, υπηρεσίες, αγορά, συνάθροιση κοινού, προτείναμε την δημιουργία ενός θεατρικού δρώμενου που εν μέρει προβαρίστηκε και σχηματίστηκε στην Αγορά της Κυψέλης, χρησιμοποιώντας τις βιτρίνες περιμετρικά της αγοράς, το κέντρο εσωτερικά και το υπόγειο.

Στην δράση αυτή συμμετείχαν ηθοποιοί, χορευτές, εικαστικοί και μουσικοί που έπαιξαν, δημιούργησαν και αυτοσχεδίασαν στις βιτρίνες και στο υπόγειο, ενώ άλλοι συνεργάτες βρέθηκαν στο περιβάλλον μαζί με τους θεατές για την δημιουργία διαλόγου και την παροχή πληροφοριών. Τη δημιουργία διαλόγου ενθάρρυναν κείμενα της Σώτης Τριανταφύλλου, του Γοργία (από την Ωραία Ελένη) και του Μπρεχτ (η Εβραία).